Astma: co warto wiedzieć o diecie?

Astma oskrzelowa to uciążliwa choroba układu oddechowego, która w większości przypadków zaczyna się rozwijać już w dzieciństwie. Napad astmy wiąże się z poważnymi utrudnieniami w oddychaniu, a objawy takie nasilają się zazwyczaj pod wpływem takich czynników, jak nadmierny wysiłek, stres czy zanieczyszczone środowisko. Co warto wiedzieć o tej chorobie? W jaki sposób można sobie ułatwić życie z astmą?
W walce z objawami astmy pomocna może się okazać zdrowa dieta. Astma dość często wiąże się z alergiami, warto zatem w porę sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni na poszczególne produkty spożywcze. Dla astmatyków najczęściej problematycznymi składnikami diety okazują się takie produkty, jak mleko krowie, pszenica oraz żywność zawierająca pleśnie. Osoby borykające się z astmą muszą też bardzo ostrożnie podchodzić do takich produktów, jak orzechy, ryby oraz jaja. Jakie produkty powinny się z kolei pojawiać możliwie jak najczęściej na talerzu chorego? Z pewnością warto sięgać po te produkty, w których znajdują się większe ilości witamin z grupy B. Zielonolistne warzywa, nasiona roślin strączkowych – oto zalecane dodatki do menu. Dla osób borykających się z astmą cennym wsparciem będą też nasiona słonecznika, suszone figi oraz inne produkty, znane z wysokiej zawartości magnezu.

Poradnik o zdrowym stylu życia